Keepourairportjobs.be

Wat zijn de taken van het grondpersoneel

Om te vliegen heb je natuurlijk een piloot en stewardessen nodig. Echter is er ook ander personeel nodig dat zelf niet de lucht in gaat. Dit wordt ook wel grondpersoneel genoemd en hieronder lees je alle taken van het grondpersoneel op een luchthaven.

Inchecken van de passagiers

Er zijn natuurlijk stewardessen die meegaan in het vliegtuig, maar ook stewardessen die niet de lucht ingaan. Deze baan wordt ook wel grondstewardess genoemd. Als grondstewardess zorg je ervoor dat de passagier ingecheckt wordt. Tevens check je de ruimbagage in en ben je ervoor verantwoordelijk dat de reiziger de goede kant op wordt gestuurd op de luchthaven. Vaak is het afhankelijk van de grote van het vliegveld welke taken een grondstewardess nog meer heeft.

 

Doorstroming handhaven

Om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstaan, moet de doorstroming op een luchthaven gereguleerd worden. Er zijn vaak lange rijen bij de incheckbalie of bij de security en ondanks dat, mag er geen opstopping of verdrukking ontstaan. Hiervoor zijn floor managers verantwoordelijk. Zij zijn het aanspreekpunt op het gebied van doorstroming en veiligheid en moeten ook eerste hulp verlenen als dit nodig is.

Brandweer

Daarnaast is er nog een erg belangrijke baan die valt onder het grondpersoneel. Dit is namelijk de brandweer. Op een vliegveld is het van groot belang dat er snel gehandeld kan worden in geval van brand. Hierom zitten er vaak meerdere kazernes verspreid over het vliegveld. Als brandweerman moet je binnen 3 minuten op iedere start- en landingsbaan kunnen zijn en heb je een grote verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid voor de passagier.

Koninklijke marechaussee

Als je gaat reizen is het natuurlijk belangrijk om je paspoort of identiteitskaart mee te nemen. Deze wordt gescand als je wilt vertrekken en ook weer als je net geland bent in je land van bestemming. Dit wordt gedaan door de koninklijke marechaussee. Deze medewerkers checken of alle passagiers legaal mee mogen en zorgen ervoor dat er geen gekke dingen gebeuren. Vaak stellen ze een aantal vragen over je reis ter controle en houden ze toezicht op alle passagiers.

Levende vogelverschrikkers

Het is mogelijk dat op een landingsbaan vogels terechtkomen. Als een vogel in een vliegtuigmotor belandt, dan moet het hele vliegtuig gecontroleerd worden. Dit kost natuurlijk tijd en veel geld en is dus ongewenst. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, zijn er levende vogelverschrikkers op de meeste vliegvelden. Deze taak wordt ook wel birdcontroller genoemd en zij verjagen de vogels van de banen.