Wat is de gemiddelde lengte van een landingsbaan?
- Om vliegtuigen te kunnen laten opstijgen, moeten enorm hoge snelheden bereikt worden. Deze snelheid wordt vergaard op een startbaan en een goede startbaan is dus van essentieel belang. Ook is het juist bij de landing van groot belang dat er een goede landingsbaan aanwezig is. Een goede landingsbaan is vlak, bestaat uit het juiste materiaal en heeft voldoende lengte. Maar wat is nou precies de gemiddelde lengte van een landingsbaan?
Start- en landingsbanen
Start- en landingsbanen zijn vlakke en lange stukken land en worden gebruikt voor het landen en opstijgen van vliegtuigen. Deze banen worden gemaakt van verschillende materialen. In Europa hebben de meeste vliegvelden dezelfde soorten banen. Start- en landingsbanen zijn over het algemeen vergelijkbaar en worden meestal gemaakt van asfalt of beton. De toplagen kunnen bestaan uit gras, grind, beton en asfalt.
Lengte van de baan
- Voor het opstijgen van een vliegtuig is natuurlijk snelheid nodig. Deze snelheid wordt gemaakt op de startbaan en de startbaan moet dus aan een bepaalde lengte voldoen. Echter kan je je voorstellen dat bij het landen van een vliegveld het nog belangrijker is dat er een lange baan is. De landingsbaan moet lang genoeg zijn om een volgeladen vliegtuig op hoge snelheid tot stilstand te brengen. Voor kleinere modernere vliegtuigen moet de baan ongeveer 1829 meter zijn. Als je met een groter toestel vliegt, zoals een Boeing 757, Boeing 767 of een Airbus A380, dan is een grotere lengte van de baan vereist. Hierbij kan je denken aan minimale landingsbaan van 2468 meter op zeeniveau. Des te hoger gelegen het vliegveld is, des te lager moet de landingsbaan zijn.
Verschillende onderdelen
- Start- en landingsbanen bestaan uit verschillende onderdelen. Allereerst bevat de baan een runway. Dit is het volledig verharde stuk van de baan. Normaal gesproken staan er allerlei markeringen en lijnen op de runway om bepaalde gebieden aan te duiden. Rondom de verharde baan bevindt zich een stuk grasgebied. Dit gebied wordt ook wel de runwaystrip genoemd. Dit stuk gras moet te allen tijde vrijgehouden worden van obstakels, zoals dieren en planten. Deze obstakels kunnen namelijk invloed hebben op het vliegtuig of zelfs schade aanrichten. Daarnaast bevat een dergelijke startbaan ook blast pads. Dit worden ook wel overrungebieden genoemd. Deze stukken baan zijn er om ervoor te zorgen dat de blast van de straalmotoren van grote vliegtuigen niet de baan beschadigen. Als laatste heeft een startbaan vaak displaced tresholds. Dit zijn gebieden waar het vliegtuig naartoe mag taxiën, opstijgen en uitrollen na een landing.