Keepourairportjobs.be

De machinebouw is een industriële sector waarin machines en installaties worden ontwikkeld, geproduceerd en onderhouden. Werk in de machinebouw kan zeer uiteenlopend zijn, van het ontwerpen en bouwen van nieuwe machines tot het repareren en onderhouden van bestaande installaties. Het werk kan zowel kantoor- als werkplaats gericht zijn en kan verschillende niveaus van technische expertise vereisen, afhankelijk van de functie. Sommige mogelijke beroepen in de machinebouw zijn ontwerper, ingenieur, monteur en technicus.

Ontwerper

Een machine ontwerper is iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van machines en installaties voor de industrie. Dit kan om verschillende soorten machines gaan, zoals productielijnen, transportsystemen, robots of andere complexe mechanische systemen. Een machine ontwerper zal de technische specificaties van een machine opstellen, het ontwerp maken met behulp van computerprogramma’s en het ontwerp vervolgens testen en verfijnen om te zorgen dat het functioneel en veilig is. Het werk van een machine ontwerper kan zowel kantoor- als werkplaats gericht zijn en vereist vaak een achtergrond in engineering of een verwante technische discipline

 

Ingenieur machinebouw

Een ingenieur is iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van systemen, machines en andere complexe technische constructies. Er zijn verschillende soorten ingenieurs, afhankelijk van hun gebied van specialisatie, zoals civiele ingenieurs, elektrotechnische ingenieurs, chemische ingenieurs en meer. Ingenieurs werken vaak samen met andere professionals, zoals technici en ontwerpers, om projecten te voltooien en zorgen ervoor dat de systemen en machines die zij ontwikkelen veilig en effectief zijn. Het werk van een ingenieur vereist vaak een universitair diploma in een technische discipline. Op wr.nl vind je overigens tal van vacatures waarbij ze dringend op zoek zijn naar goed geschoold personeel.

technicus

Een technicus is iemand die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van technische taken en het ondersteunen van ingenieurs en andere professionals bij het ontwikkelen en onderhouden van systemen en machines. Een technicus kan bijvoorbeeld betrokken zijn bij het installeren en testen van nieuwe machines, het oplossen van technische problemen of het onderhouden van bestaande systemen. Het werk van een technicus kan zowel kantoor- als werkplaats gericht zijn en vereist vaak een achtergrond in techniek of een verwante discipline. Sommige mogelijke beroepen voor technici zijn elektrotechnicus, automonteur en medisch technicus.

Tot slot

Zoals je dus kunt zien is het een ontzettend breed begrip. Dus lijkt jou het ook wel wat om te werken in de machinebouw, dan is het dus eerst goed om te kijken wat je nu daadwerkelijk leuk lijkt. Het is natuurlijk nogal een verschil of je aan de slag gaat als monteur of dat je toch kiest voor het vak als ingenieur. Verstandig is dus om bijvoorbeeld wanneer je nog jong bent, eerst een beroepskeuzetest te doen en wanneer je wat ouder bent goed voor jezelf in kaart te brengen wat je capaciteiten zijn en wat jou als mens gelukkig maakt.